måndag 13 april 2015

Central Park i New York

Det är svårt att föreställa sig hur stor parken egentligen är. 3,4 km2 säger inte mig någonting. Men både att gå i parken och åka helikopter över den gör att man förstår att den är stor.

 Det är en oas för New York bor. Det är mysigt att bara gå omkring och titta på folk i parken och den är full av aktiviteter främst för barn med dess många lekparker. 

Jag har drömt om att springa i central park, säkert för att jag sett det så många gånger på TV. Nu blev det ingen löpning denna gång pga av förkylning men det får jag ta nästa gång. För det är absolut en plats att återkomma till. Det finns flera spår som du kan springa, både på 2,5 km, 5 km och 10 km.

Våra vänner som var med oss i New York hade bokat in oss på lunch på Loeb Boathouse café. En underbar restaurang med stämning från början av förra sekler och oerhört god mat. För mig ett måste nästa gång jag återvänder hit. Stämningen var magiskt.

Vi mötte ett New York där våren var på väg och lökväxterna började titta fram men träden hade inte börjat blomma ännu. Små ekorrar fanns på flera ställen i parken och sprang nästan på oss i sin iver att leta mat. Det var så mysigt att bara stå och se på ekorrarna och deras slit. Tror att de var vana att bli matade för ibland stannade de och verkade titta bedjande på mig. Ungefär som skall du inte ge mig något.

En annan sak som jag verkligen fastnade för är bänkarna och dess dedikationer på små plakat. Du kan köpa en egen bänk, priset ligger på mellan 7500-25000 dollar. Pengarna går bevarandet av bänkarna i parken. Av 9000 bänkar i parken har jag hittat en uppgift på att 3000 bänkar har dessa inskriptioner. Inte illa alls. 

Central Park är verkligen värt ett besök och var en fin upplevelse som jag tar med mig.







1 kommentar: