söndag 26 april 2015

text 3 våren Stockholm

Vår i Stockholm

Ett vårtecken är körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården.
Japan i Stockholm.

Körsbärsträden blommar, det är den 18 april och blommornas egen dag. Det bidrar säkert till att fler personer än vanligt samlas här. Det är människor i alla åldrar, allt från familjer med barnvagnar, förälskade par, och ungdomar i gäng. De flesta står och fotograferar varandra, selfie eller groupies. Alla vill visa att de varit här, och kommer sedan lägga upp sin bild på sociala media. Det finns en glädje och lycka i deras ansikten, som gör mig alldeles varm om hjärtat. 

En kvinna reflektioner kring fotograferandet:
 -Jag vill minnas, minnas vad jag gör och hur jag ser ut. Tiden passerar så fort förbi men bilderna finna alltid kvar. Hon ler. För några år sedan tycker jag att det var fånigt att ta kort på sig själv. Men nu är det accepterat. Alla gör det, så det är ok. Mobilen gör det enkelt att ta kort. 

Körsbärsblomman ” Sakura” kommer från början från Japan. Träd är en viktig symbol för våren och landets nationalblomma. Blomman har en kort blomningstid som brukar förknippas med livet själv och dess förgänglighet. Det gäller att ta vara på ögonblicket och njuta medan du kan. 
Både av blomman som snart försvinner i takt med de gröna bladen kommer, och precis som livet en dag är alla de dagar som försvann och som inte kommer tillbaka.

Kungsträdgården har inte alltid varit öppet att besöka och njuta av för vanligt folk. Det är en av Stockholms äldsta parker och var från början en inhängnad lustgård där endast de privilegierade fick vistas. Parken har genomgått flera förändringar under åren. Den sista skedde i slutet av 1990-talet, då det anlades en central damm och de japanska körsbärsträden planterades. De fick ersätta lindar som stått där tidigare.


Japan har med körsbärsträden gjort avtryck i Stockholm som under denna tid dokumenteras träden varje dag av olika människor med sitt fotograferande. Undra hur många bilder det finns av träden?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar